מאת: ד"ר ניצן ברוקס אתר: www.dr-nitzan.co.il
תכנון כדאיות הפרישה לעובדי הוראה מסתמך על אחוזי הצבירה (בפנסיות הוותיקות), גובה הגמלה העתידית, מענקי הפרישה, מידת הרצון להישאר במערכת החינוך, מידת הרצון לעבוד לאחר פרישה, ומהן האופציות לתעסוקה לאחר הפרישה. האם להישאר בתחום ההוראה או להתעסק בכלל במשהו חדש? האם ניתן לעשות הסבה מקצועית? או אולי לפתוח עסק עצמאי?
כדי לקבל החלטה נבונה הלוקחת בחשבון את מלוא המשמעויות הנלוות לצעד זה, דרוש אם כן יועץ המתמצא במגוון נושאים: כספיים, זכויות עובדי הוראה, חוקי הפנסיות, תעסוקה, ביטחון אישי וכלכלי, רווחה נפשית ועוד.
אפשר למשל, "לנצח את המערכת", ולהשיג גם פיצויי פיטורים מוגדלים וגם פנסיה מוקדמת (למי שלא בפנסיה תקציבית- מי שירצה בכך אלמד אותו איך).... אבל אם תרצה אחר כך לעבוד ולא תצליח לחזור למעגל העבודה- הרי שלא בטוח שהצעד שעשית הוא ניצחון!
אם בהיבט הכספי כדאי לך לפרוש, אבל בהיבט התעסוקתי אתה מעוניין להמשיך לעבוד- מומלץ "לא לשפוך את המים המלוכלכים עד שאין מים נקיים". מומלץ למצוא קודם כל לאן ללכת לפני שעוזבים את הקיים. לעיתים ניתן לחתום עם המעסיק על המשך העסקה חלקית למשך מספר שנים, או להתקבל למקום עבודה אחר בטרם עוזבים את המקום הקבוע. כשמדובר בהקמת עסק עצמאי קטן- עסק נבנה בהדרגה ולאט- יתכן וניתן לעשות את הצעדים הראשונים להקמתו בעודכם במערכת!
קבלת פנסיה מוקדמת מאפשרת לעובדים לחוש ביטחון כלכלי וחופש כלכלי- וזו תחושה נהדרת. יש אנשים שזו להם הפעם הראשונה בחייהם ההרגשה שגם אם לא יעבדו כלל- יהיה להם ממה להתקיים. הנאה צרופה.
אם גובה הגמלה שתקבלו לא מספיק לצריכה היומיומית- רצוי להשקיע לפחות חלק ממענקי הפרישה לקניית נכס בנדל"ן (אפילו בשותפות חלקית), או חלק בהשקעה בעסק מצליח, או כל רעיון אחר (כמו מספר מונית) שיניב תשואה בגובה שיגיע להשלמת ההכנסה החודשית הנדרשת לקיומכם היומיומי-ללא עבודה!
אם זה לא מתאפשר, אין ברירה אלא להמשיך ולעבוד- אבל זה לא אומר שדווקא בהוראה. ישנן עוד אופציות. אף שיתכן שאת שכר השעה הגבוה ביותר שתוכלו לקבל- יציעו לכם בהוראה, יתכן שזה הזמן לנסות לבנות משהו בכיוון אחר, שמעניין אתכם יותר. הכנסה חלקית יש- תוכלו להתפשר על עיסוק מאתגר יותר ופחות מכניס. האמינו בעצמכם והעיזו לחלום רחוק- זה הזמן להתנסות במה שתמיד חלמתם.
תוכלו להעיז ולפתוח עסק עצמאי. הסטטיסטיקה אומרת, שעל כל 4 עסקים שנפתחים- רק אחד מצליח לשרוד: שזה לא יפחיד אתכם!! כשההצלחה היא שלכם- זה 100% בכיס שלכם. עסקים נופלים בדרך כלל, לא בשל מחסור בלקוחות, אלא מאחת משתי סיבות עיקריות:
- מי שפתח את העסק הוא לא מומחה בתחום
- מי שפתח את העסק לקח סיכונים גבוהים מדי, לא הבין את כוחות השוק - ונפל. לא כל משקיע מתחיל יכול לשרוד לאורך זמן מצב של עודף הוצאות על הכנסות!
רבים מהמורים מקימים עסקים בהם הם מוכרים ידע. כאן אין הרבה סיכונים להפסד! לא חייבים מראש להיכנס להוצאות השכרת מקום, ארנונה וכד'. אפשר להתחיל מהבית, או לשכור משרד על פי תעריף שעתי.
חשוב לקחת בחשבון את הגבלות ההשתכרות שחלות על חלק מהפורשים לפנסיה מוקדמת. אם וכאשר תרוויחו יותר מ- 100% מהמשכורת הקובעת לפנסיה- יופחת סכום מסוים מהגמלה שתקבלו, אולי תתבקשו להחזיר את כספי פדיון ימי המחלה, או אולי תדרשו להחזיר את מענקי הפרישה. ידיעה מוקדמת של ההגבלות עשויה לחסוך מפח נפש והפסדים כספיים, אולי לגרום לכם לדחות את מועד הפרישה במספר שנים, או לפתח את העסק שלכם בהדרגה ובהתאם להגבלות האוצר כך שכשתגיעו לגיל בו ההגבלות יוסרו- העסק כבר יעמוד על הרגליים ויהיה נושא רווחים מבלי לפגוע בכספי הגמלה.
לסיכום: הייעוץ לפרישה מוקדמת חייב להיות מותאם באופן אישי לכל אחד מכם, ולכלול את כל ההיבטים הכספיים, המקצועיים, הנפשיים, הכלכליים, המשפחתיים, החוקיים, הבריאותיים והתעסוקתיים. חשוב לדעת את הזכויות העומדות לרשותכם על פי חוקי הפנסיות והסכמי השכר הקיבוציים, כמו גם לקחת בחשבון את ההשלכות התעסוקתיות והנפשיות הנובעות מעזיבת מקום עבודתכם הקבוע. מומלץ להיעזר במומחה שיזהיר אתכם מביצוע טעויות, ויעזור לכם להשיג את מבוקשכם.
ד"ר ניצן ברוקס- מומחית לדיני עבודה ולזכויות הפרופסיונאליות של עובדי ההוראה. מאמנת אישית ועסקית מוסמכת. יועצת חינוכית מורשית. בוגרת תואר שני (בהצטיינות) ותואר שלישי בייעוץ חינוכי באוניברסיטת בר אילן, עם התמחות בייעוץ לקריירה. מנחת קבוצות ומאמנת אישית בנושא העצמה אישית.
טל: 03-5512530 נייד: 050-9005452 משרד: רבינוביץ 52 חולון